Catering dietetyczny, czyli tzw. dieta pudełkowa, cieszy się w Polsce coraz większym zainteresowaniem, zwłaszcza wśród mieszkańców wielkich miast, którzy prowadzą intensywny tryb życia. Spędzając większość dnia w pracy, trudno jest przyrządzać wartościowe posiłki oraz spożywać je regularnie, wiadomo zaś, że to jest bardzo ważne nie tylko dla zachowania odpowiedniej wagi, ale też energii i dobrego samopoczucia; jest to też jedna ze składowych zdrowia. Dieta pudełkowa rozwiązuje ten problem.
Na czym to polega?
Rozwiązanie to zazwyczaj kojarzone jest z osobami odchudzającymi się – nazwa może sugerować, że chodzi wyłącznie o specjalną dietę, ale wcale tak nie jest. Na pewno spora część osób korzystających z takich usług ma na celu zachowanie smukłej figury (bądź jej uzyskaniem), ale tego rodzaju oferty są też kierowane do wielu innych grup konsumentów. Jakich? Z rozwiązania tego mogą korzystać między innymi:
- osoby, które chcą jadać regularne posiłki, ale nie pozwala im na to tryb życia (zwłaszcza pracy),
- wszyscy, którzy muszą lub chcą stosować określoną dietę, a we własnym zakresie jest im trudno to sobie zapewnić (osoby odchudzające się, ale też mające problemy ze zdrowiem, sportowcy, wegetarianie i weganie, diabetycy, osoby z nietolerancjami pokarmowymi),
- osoby, które nie lubią lub nie potrafią gotować,
- osoby samotne, którym nie chce się lub nie opłaca gotować dla jednej osoby.
Na pewno wśród osób korzystających z takiego rozwiązania nie brakuje też prawdziwych smakoszy, a także ceniących sobie wygodę. Usługi takie polegają bowiem na otrzymywaniu wprost do domu lub nawet do zakładu pracy posiłków na każdy dzień. Na zestaw składa się określona liczba posiłków, mogą być 3, ale też 5, zależnie od oferty oraz preferencji zamawiającego. Są one estetycznie podane, smaczne i wartościowe, a przy tym gotowe do spożycia lub przeznaczone do spożycia na zimno. Dodatkowo wiele firm dostarcza je wraz ze sztućcami oraz w pojemnikach, które można umieścić w kuchence mikrofalowej czy piekarniku. Dzięki temu można je przyrządzić do spożycia jeszcze szybciej, a także nie trzeba myć naczyń.
Zalety takiego rozwiązania
Popularność diety pudełkowej oraz coraz większa liczba firm oferujących tego rodzaju usługi każe domyślać się, że jest to świetne rozwiązanie. Właściwie trudno doszukać się wad. Jedynym mankamentem jest fakt, że klient jest niejako skazany na spożywanie dań, które otrzymuje, odpada więc możliwość zaspokajania swych aktualnych zachcianek kulinarnych. Jednak można to też postrzegać jako zaletę, szczególnie w przypadku osób, które muszą stosować określoną dietę. Nie mają wówczas możliwości, by sobie folgować, a dostarczane posiłki są tak bilansowane, by zaspokajały zapotrzebowanie organizmu na wszystkie składniki odżywcze. Można zatem mieć pewność, że nie tylko będzie się najedzonym i pełnym energii, ale też na przykład nie będzie się dręczonym ochotą na niezdrowe przekąski czy słodycze. Najważniejszą zaletą diety pudełkowej jest jednak ogromna oszczędność czasu. Osoby zajęte, zapracowane czy niepotrafiące gotować często jedzą przypadkowe pokarmy, fast-foody, niezdrowe przekąski czy pomijają posiłki. Nie da się bowiem nie uznać, że przyrządzanie wartościowych dań (a nie chodzi tu tylko o obiady, ale wszystkie posiłki) zajmuje wiele czasu. Jest to też świetny sposób na to, by jadać regularnie, a przy tym smacznie i różnorodnie.
Ile to kosztuje?
Ceny są bardzo zróżnicowane, zależne nie tylko od poszczególnych ofert, ale też wybranego pakietu dietetycznego, dziennej liczby kalorii itp. Czasem może wydawać się, że koszty są dość wysokie, warto jednak zauważyć, że kupowanie jedzenia we własnym zakresie także jest istotnym wydatkiem w budżecie. Co więcej, na koszt przyrządzania posiłków składa się też koszt energii, a nawet detergentów potrzebnych do mycia naczyń. W ostatecznym rozrachunku może się więc okazać, że rozwiązanie to jest jeszcze bardziej opłacalne niż samodzielne gotowanie.
Last modified: 30 czerwca, 2020