Ostatnio bardzo modna stała się żywność ekologiczna. Według licznych danych, żywność tego typu zawiera zdecydowanie lepsze składy niż żywność tradycyjna, ale czy na pewno? Na podstawie kilku grup żywności dokonamy prostego zestawienia cech żywności eko. Dzięki niemu dowiesz się, czy żywność ekologiczna jest dla Ciebie.
Certyfikat żywności eko
To pierwszy wyznacznik, że mamy do czynienia z żywnością eko. Według Rozporządzenia Rady EWG nr 2092/91 z 21 czerwca 1991 r. produkty wytwarzane przez gospodarstwa ekologiczne muszą posiadać specjalną certyfikację. Oznaczenie w postaci zielonego liścia to jedno z najbardziej popularnych oznaczeń.
Znak „eko-liścia” znajdujący się na opakowaniach żywności ekologicznej świadczy o 3 głównych kryteriach. Jednym z nich jest pochodzenie. Znak ten występuje na produktach, które zostały wyprodukowane w Unii Europejskiej. Drugim kryterium są metody produkcji. Aby producent mógł otrzymać certyfikacje, produkcja musi być przyjazna dla środowiska naturalnego.
Ostatnim decydującym aspektem jest wartość składników odżywczych. Produkt musi zawierać minimum 95% składników pochodzenia naturalnego. Te 3 główne aspekty muszą być zachowane. Warto dodać, że certyfikat nie jest przyznawany na dożywocie. Znak „eko-liścia” może być stosowany przez rok. Przed terminem wygaśnięcia można ponownie ubiegać się o certyfikat.
Większa ilość dobrych składników
Żywność ekologiczna ma swojej wartości odżywczej dużą większą ilość dobroczynnych dla zdrowia substancji. Argumentem, który przemawia za większą ilością dobroczynnych substancji odżywczych jest odnośnik do badania M. Barański i in. – Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses.
Jest to porównanie aż 120 prac naukowych, które mogą dać pełny podgląd na temat wartości odżywczej produktów ekologicznych. Jak wskazują badania, żywność organiczna może posiadać aż 50% kwasów omega-3, węglowodanów, przeciwutleniaczy, flawonoidów oraz związków fenolowych w przeciwieństwie do żywności konwencjonalnej. Ponadto żywność ekologiczna nie zawiera pozostałości po pestycydach.
Metody produkcji żywności ekologicznej
Różnice pomiędzy żywnością ekologiczną i konwencjonalną wydać na przykładzie dopuszczonych metod produkcji. Przy żywności organicznej zw. także ekologiczną dopuszcza się stosowanie naturalnych środków chemicznych. Dotyczy to zarówno nawozów, jak i oprysków. Zakazane się środki syntetyczne. To największa różnica pomiędzy tymi metodami upraw.
W przypadku żywności ekologicznej dużą wagę przykłada się do metod upraw o charakterze fizycznym, agrotechnicznym, biologicznym, mechanicznym oraz hodowlanym. W metodach, które stosuje się w rolnictwie, można wyróżnić: stosowanie płodozmianu, wprowadzanie do szklarni owadów zapylających np. pszczoły i trzmiele, ręczne zbieranie szkodników, wykorzystywanie fal ultradźwiękowych czy sadzenie sadzonek odpornych na niektóre choroby i owady.
Artykuł został przygotowany przy współpracy z zakreconysloik.com.pl |